Kávésarok

Kávé, otthon, életmód

10+ dolog, ami illik a kávéhoz

2018. április 12. 12:48 - Knausz Ferenc

Minden reggel szeretnéd ugyanazt inni? Ugye, hogy nem? Mivel dobhatnánk fel? Mi az amit érdemes beletenni? Mivel kell keveset foglalkoznunk, hogy finom, nem megszokott, gyorsan elkészíthető kávét kapjunk? Itt a válasz!

Amit megszoktunk, de lehet rajta csavarni:

    #1 Tej:
all-about-cow-s-milk-v-2-resized.jpg
Mindenki tett már kávéba tejet, hogy kicsit ellágyítsa az ízét, de keveset gondolkozunk rajta, hogy mivel lehetne ezen csavarni egyet. Pedig lehetőség van rá, ott vannak az alternatív tejek. Már a boltban is kapható mandula tej, ízesített tej, akár madártej, akár kakaó vagy karamell ízű ital is. Tessék kísérletezni!

    #2 Cukor
1515446314-0045.jpg
A cukor az, amit a legtöbb ember mindenképp beletesz a kávéjába, vagy ha nem ezt, akkor édesítőszert. Ebből szintén léteznek alternatívák, például a nálunk is kapható ízesített cukrok, esetleg méz. Mindenképp érdemes kipróbálni ezeket is, már csak látvány szempontjából is feldobják a napunkat.

    #3 Tejszínhab
milk_foam_6b.jpg
A tejszínhabban az a jó, hogy nem csak bolti kinyomós van, hanem otthon is lehet készíteni, ami jellemzően finomabb is a tubusosnál. Próbáljuk meg ezt a tejszínt lefagyasztani, lehetőleg ne egybe az egészet, mert úgy nehéz bánni vele. Ha lefagyasztjuk, akkor miért ne ízesítsük? Pár csepp aroma, egy kis kakaó, csokidarabok, a lehetőségeknek szinte csak a képzelet szab határt.

    #4 Fagylalt
20151202-scotch-vanilla-ice-cream-max-falkowitz-1500x1125_1.jpg
Mind ismerjük a vanília fagyi ízét a kávéban, a jegeskávé az egyik legalapabb különlegesség, amit ismerünk és szeretünk, de miért állnánk meg itt? szakítsunk a hagyományokkal és próbáljuk ki több ízben. A mentol, a csoki, a madártej, a meggy is biztosan jó választás, csak figyelni kell az arányokra.

Pár dolog, amit megszoktunk, de nem így használtuk:

   #5 Kakaó
cocoa.jpg
Ismerősnek hangzik ugye? Mind öntöttünk már kakaót a kávéba, kipróbáltuk, finom, enyhén csokis kesernyés, de ki akar reggel a kakaóval szórakozni? Nincs kedvünk félálomban lötyögtetni, ezért a kávéport és kakaóport vegyítsük el előre! Három rész kávé, egy rész kakaópor. Hasonló csokis ízt kapunk, és nem kell semmit öntözgetnünk, sőt, laktózérzékeny társaink is élvezhetik problémamentesen.

   #6 Fahéj
cinnamon.jpg
Ha nem szeretnénk, hogy a kávé tetején hártya alakuljon ki, az előbb leírt módon megpróbálhatjuk a fahéjat is használni, de ha esetleg egész fahéjat akarunk használni, akkor azt dugjuk bele a kávéba és keverjük meg azzal. A hatás nem fog elmaradni, de ha beleejtjük, ne felejtsük el foggal szűrni, ha így történik akkor már rakjunk bele szegfűszeget is.

   #7 Aromák
buybooze-internal.jpg
Próbáltunk már rumosat, konyakosat, a bátrabbak beletették a vérnarancs aromát is, létezik vaníliás megoldás is, de ezt mind-mind beleöntöttük, holott a megoldás ennél sokkal kézenfekvőbb. A rutinosok már kitalálták, a porkávét áztassuk be, jól zárjuk le, hogy apa ne kapjon kedvet az elfogyasztásához, esetleg ne nézze kókuszgolyó alapanyagnak, így reggel csak a gépbe kell rakni és élvezni, hogy rögtön ízesítve fől a kávé.

   #8 Szirupok
img_9557_ins_45234_600.jpg
Ehhez is volt már szerencsénk, de mit tegyünk, hogy ne reggel kelljen vele szórakozni? Egyszerű a képlet, kell egy temperált üvegből készült pohár, amit jól behűtünk, majd kidíszítjük az oldalát különféle ízű és színű szirupokkal, majd mehet vissza a hűtőbe, reggel csak beleengedjük a kávét, a látvány és az íz is jól fog esni az ébredés közben.

Néhány fűszer, amire nem gondoltál:

   #9 Bors
where-does-black-pepper-come-from.jpg
A bors kiválóan illik a fahéjhoz, ugyanazzal a módszerrel előre el kell keverni az őrölt kávéval, mert ahogy a fahéj, úgy a bors is megül a folyadék tetején, nem oldódik fel, de ha több hasonló fűszert alkalmaznánk, mindenképp használjunk hozzá fűszertojást, hasznos dolog tud lenni.

   #10 Só
salt_jpg.jpeg
Sose gondolunk rá, hiszen édesszájú mindenki, de egy kis só nagyon jól kiemeli az ízeket, ezért cukor mellé is érdemes módjával belekeverni, ad egy kis plusz karakterisztikát, elmélyíti az ízeket.

   #10+1 Chili
_ok-ac_-biber-yemenin-zarar_-var-m.jpg
Őrölve, mellékeverve, tojásban, de mindenképp próbáljuk ki, ha szeretjük a meglepő ízeket és imádjuk az enyhén csípős dolgokat, nagyon jó párosítás kakaó és csokoládé mellé is. Bátraké a szerencse, tehát mindenképpen próbálkozzunk ilyen meglepő párosításokkal is, mert ebből születnek a legjobb különlegességek.

   #10+2 Előre kész különlegességek
Ha egyik sem fogja meg a fantáziátokat, mert túl sok a munka vele és inkább egy egyszerű megoldásra vágytok, vehettek akár nálunk is ízesített szemes kávé különlegességeket is! Nézzetek be hozzánk és kóstoljátok meg!

Szólj hozzá!
Címkék: kávé

A bejegyzés trackback címe:

https://kavesarok.blog.hu/api/trackback/id/tr1913828130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása