Az otthonod esszenciája

Minden egyes hétfő reggel...

2018/05/07. - írta: Knausz Ferenc

Nálatok is így kezdődik a hét?

Szólj hozzá!

Mivel kezdjük a hétvégi bulizást?

2018/05/04. - írta: Knausz Ferenc

Hétvégén a fiatalabbak és az idősebbek is lazítanak kicsit, ilyenkor persze belefér egy kis alkoholizálás (apára azért figyeljünk oda), de mi kávéimádók mivel indítsunk egy ilyen estét? Fáradtak vagyunk, munka után vagyunk, szeretnénk lazítani, már a kávé illata is megváltás lenne, de mégse kávézni indultunk el a szórakozóhelyre. A megoldás a méltán híres (vagy hírhedt) B-52 koktél.

b52-shot-1200fb.jpg

Hogyan készül?

Többféle recept is létezik, a lényeg, hogy legyen benne Kahlúa, ami nem más, mint egy kávélikőr. Ez az első réteg, itt még könnyű a dolog. Ezután Bailys Irish Cream megy bele, ez igazából ír krém whiskey, nyilván vannak alternatívái, de az eredeti mindenképpen ez. Ezt már óvatosabban kell ráhelyezni, ne szégyelljük elővenni a kiskanalat és azzal ráönteni, a profik is sokszor engedik meg maguknak ezt a luxust. A harmadik komponens már változó. Lehet Grand Mariner, brandy, rum vagy Cointreau. A Grand Marinerről azt érdemes tudni, hogy végérvényben konyak, vadnarancs héjával érlelve készül, fűszerezve, vaníliával. A másik különlegesebb megoldás a Cointreu, ami pedig citruslikőr, szintén francia országból származik. Igazából ízlés dolga a harmadik réteg, esetleg színé, a lényeg, hogy az utolsó rétegnek egy folyékonyabb, hígabb likőrnek kell lennie. Lehetőség szerint szintén vegyük elő a kanalat, hogy a rétegképzés tökéletes legyen.

Miről kapta a nevét?

b-52-stratofortress-bomb-drop.jpg

Egy amerikai bombázóról, a hasonlat igazság szerint tökéletes, mert bombasztikusan finom és atomrobbanásszerű eredményt lehet vele elérni, tehát apát tartsuk távol, amennyiben ez megoldható. Egyes formáit meggyújtva szervírozzák, ehhez szoktak használni koktélrumot, hogy az alkoholfok megfelelő legyen az égéshez, illetve utolsó rétegként abszintot. Utóbbi esetben szívószállal kell kiinni a még égő italt, erre pont annyi időnk van, amíg a szívószál elolvad, tehát sietni kell a dologgal.

Mire figyeljünk, ha ezt fogyasztjuk?

gettyimages-476806319.jpg

A mértékre, ami lehetőleg ne a vödör legyen, ugyanis nevéhez méltóan képes robbanásszerű fejfájást okozni másnap. Tehát amit mi ajánlunk, hogy ez legyen a napi első fogyasztásunk, hogy benne legyünk a hangulatba és a kávé illatából ne szenvedjünk hiányt, utána mindenképp javasolt elhanyagolni a rövidezést.

Kitartást, mindjárt kezdhetjük!

Szólj hozzá!

4 dolog, ami mindenképp vigyél magaddal, ha túrázni mész!

2018/04/29. - írta: Knausz Ferenc

Szigorúan kávéimádóknak

 Szeretsz túrázni, de nem válnál meg a JÓ kávétól? Vagy csak simán kiütést kapsz az instant kávétól? A pótkávéról nem is beszélve? Neked nem elég a sima fekete, mindenképp kell egy kis extra, hogy a túrázás is tényleg extra lehessen? Esetleg így képzelsz el egy jó reggelt?

vor_dem_kamin-1-820x547.jpg

Akkor ezeket ne hagyd otthon:

   #1 Tartályos tejhabosító

51kq5bdu0ol_sl1000.jpg

Ennek az okos szerkezetnek van kettő hasznos tulajdonsága is. Az egyik nyilván maga a tej felhabosítása, a másik pedig nem más, minthogy fel tudod benne melegíteni a vizet. Mivel skálája is van, ezért aránylag pontosan meg tudod ezt tenni, hasznos kis társ a túrán.

 

   #2 Dugattyús kávéfőző

klausberg_dugattyus_fozo.jpg

Ha már felmelegítettük a vizet, sem kell, hogy zaccosan igyuk a kávét! Használjunk dugattyús kávéfőzőt! Sem áramot, sem szakértelmet nem igényel, kicsi, kompakt, könnyű és amikor épp nem kávéfőzőnek használod, akkor tudsz belőle inni is.

 

   #3 Kézi kávédaráló

hario-skerton-plus-kezi-kavedaralo.jpg

Ha a szemes kávéra esküszöl, esetleg valamilyen szemes kávékülönlegesség csomagja lapulna a táskában, nem árt, ha meg tudod őrölni. Fontos, hogy az őrlést lassan csináljuk, mivel ha túl gyorsan jár a kezünk, a kávé felforrósodik és veszít az ízéből.

 

   #4 Cukorkülönlegesség

luis_eperkrem_cukor.jpg

Hogy tényleg egy különleges kávéélmény érhessen a természet lágy ölén, bolondítsuk meg egy kicsit! A hosszú séta, mászás, gyaloglás után/előtt is megérdemelsz egy különleges élményt a még pislákoló tűz mellett.

Szólj hozzá!

Te milyen kávé lennél?

2018/04/26. - írta: Knausz Ferenc

   #1 Latte

960235ce8b8d499eb23e747f1750029b.jpg

Aranyos, a legtöbb emberrel jól kijön. Divatos de néha nevetséges is tud lenni.

 

   #2 Espresso

espresso-02.jpg

Apró, de hatalmas jellem.Nincs más hozzáfűznivaló.

 

   #3 Hagyományos kávé

coffee.jpg

Mindenkit szívesen lát, sőt, kicsit elszomorodik, ha túl sokat hagyod egyedül.

 

   #4 Kotyogós

1439715_kotyogos-kavefozo-thinkstock.jpg

Haszontalan papírnehezék. Igazából senki nem kedveli, talán csak az anyukája mondja, hogy szereti.

 

   #5 Jeges karamell-machiato

auto_schema-photo-iced-caramel-macchiato-with-almond-milk1508346307.jpg

A buli igazi lelke.Pörög, felráz, nem áll meg egy pillanatra sem, humoros, de bátran komolyan is veheted, mert neki ez igazából mindegy.

 

   #6 Cappucino

3099403-beverage_blue_breakfast_brown_caf_caffeine_cappuccino_coffee_coffee-cup_coffee-drink_composition_cup_cup-of-coffee_delicious_desk_drink_espresso_food_hot_latte_latte-art_mug_note.jpg

Gyakran komor és csendes. Jobban szereti a könyveket az embereknél. Nagy valószínűséggel mindig látsz is egyet a kezében, sétálás közben is képes olvasni, elvégre te is a mobilod nézed nem?

 

   #7 Americano

americano_5a2e9c35870b5_1.jpg

Félénk. Intelligens. Titokban picit romantikus alkat. A háttérben meghúzódik, és várja, hogy felfedezd.

 

   #8 Extra hideg, extra csokis, extra habos, csokidarabkás szójás frappucino

143c2c85c1789fea.jpg

Egy igazi totális s@ggfej. Ha előtted rendel, biztos forgatod a szemed.

Szólj hozzá!

A 6 legrosszabb fajta kávéfogyasztó

2018/04/25. - írta: Knausz Ferenc

Magadra ismersz?

    #1 A hercegnő

fabulous_pinkie_pie_by_zacatron94-d6p0oc4.png

Pici, cuki, rózsaszín és nagyképű. Belibben, nem köszön, nem áll sorban, nem kérdezi meg, hogy egyáltalán ott dolgozol-e, csak leadja a rendelést:
"Lesz egy extraforróenyhénhabosfélemogyorosófelecsokisfeledékeletafriakijamgyökeresenyhénfagyottáfonyávalmegszórtfrappucsinó. 5 perc múlva hozd a kastélyomba unikornisháton."

 

   #2 A sznob

10-30-2015.jpg

Enyhén idegesítő jellem, barátok hiánya teljes mértékben feltételezhető és életszerű, folyton próbál meggyőzni, hogy nem szabad cégek által előre becsomagolt kávét innod, mert az "nem kávé", egyébként is az espresso nem eXpresso, bár jól mondtad, ő mégis kijavít, az igazi kávét különben is fogyasztás előtt meg kell mosni a perui szent jak megszentelt tejében.

 

   #3 A felpörgött kezdő

istock-466674958.jpg

Abszolút kezdő, 3 korty kávétól megvilágosodik, és közli, hogy: "Aztabüdösp@ba, szó szerint újraszülettem ember! Meg kell vitatnunk az élet nagy dolgait! Vagy várj nem, beszéljünk az időjárásról! NENENENENEEEEEE TUDOMMÁR MENJÜNK SHOPPINGOLNI!

 

   #4 A fekete kávé sötét lovagja

starspawn_coffe_by_el_mono_cromatico-d4n3iuy.png

"Évszázodok óta élvezem a forró, mocskos vasszerkezetet, amely a sötétség gödréből keserű, zaccos, folyékony kátrányt szűr kupámba. Az én birodalmamban a tej tiltott szó és elfelejtették az emberek az édes dolgokat. A fekete a kávé egyetlen színe!"

 

   #5 A dekoratőr

shutterstock_635305943-800x533.jpg

"Imádja a kávét" Szeret krémet, cukrot, szirupot, csokit, illetve bármit beletenni, csak hogy ne érezze a kávé igazi ízét, tehát ha egyszerűen csak felébrednénk kicsit, akkor ne hozzá menjünk, mert az elmúlt 5 alkalommal is inkább színes cukrot kaptunk tőle, mint kávét.

 

   #6 A stresszes

1_orga_yjyt4selatyjkmfjq.jpeg

Már egy éve nem aludta ki magát, enyhén remeg és már az első találkozáskor tisztázza, hogyha közé és a kávéja közé kerülsz, akkor nagyon csúnya dolgok történhetnek. Ezzel a legnagyobb baj, hogy nem viccel, már az ereiben is kávé folyik, az izzadságából vegytiszta koffeint lehet visszanyerni, kerüljük el!

 

Ti milyen típusúak vagytok?

3 komment

8 tévhit a kávéról

2018/04/19. - írta: Knausz Ferenc

Mind tudjuk, hogy vannak városi legendák a kávé jó és rossz hatásairól, magunk is lehet hiszünk párban, de biztos, hogy valakitől már hallottuk ezeket. Most néhány tévhitről lelobbantjuk a fátylat nektek.

   #1 Kiszáradunk a kávézástól

dehydration_660x330px.jpg
A tévhit a koffein természetes vízhajtó hatásából ered, de ennek a mértéke kávézáskor nem olyan jelentős, tehát a napi elfogyasztott folyadékmennyiségbe beleszámolható a kávé elfogyasztása is, de mivel a túl sok kávé remegést okozhat, ezért lehetőleg ne csak azt igyunk egész nap, különben a végén már kilötyög.

   #2 A kávé segít lefogyni

diet-plan-weight-loss.jpg
Ezt egy korábbi cikkben már említettük, de nem segít lefogyni, csak nem akadályozza a lefogyást, amennyiben feketén isszuk, mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma. Ez jó jel annak, aki diétázik és szereti a kávét, rossz azonban annak, aki csodaszernek hitte.

   #3 A kávé rákot okozhat

cancer-blackboard-595x240.jpg
Még egy jó pont a kávénak, hogy nem okozhat. Sőt. Antioxidáns tartalma miatt segíthet is a megelőzésben, csökken a máj-, emlő- és prosztatarák kialakulásának lehetősége. Tehát bátran fogyasszuk az italt, mivel a rákosoknak ajánlott élelmiszerek listáján is szerepel, amit az Amerikai Rákkutató Intézet írt össze.

   #4 A kávé magas vérnyomást okoz.

is-rheumatoid-arthritis-hiding-your-high-blood-pressure-722x406.jpg
Ami igaz az igaz, a kávé tényleg megemeli a vérnyomást rövid időre, de ez nem állandósul. Azonban akinek alapból is magas a vérnyomása, annak ajánlott figyelnie teste reakcióját kávézás után. A megrögzött kávéimádók, akik rituális jelleggel isszák a kávét, örülhetnek, mert náluk akár már ellenállás is kialakulhat a vérnyomásemelő hatás ellen.

   #5 A kávé kijózanít.

p01b8w5g.jpg
Ez sajnos nem igaz. Az alkoholt nem tisztítja és nem is semlegesíti a szervezetben, viszont a másnaposság elleni harcban segít, mivel a fáradtság és kialvatlanság érzetét nagyban csökkenti, ami hozzájárul a másnapossághoz, viszont a víz hidratáló erejét semmiképp ne felejtsük segítségként hívni.

   #6 Megállunk a növekedésben.

shorman.jpg
Erre a tévhitre semmi kézzelfogható bizonyíték nincs, de még az eredetére sem igazán. Gyermekeink nem állnak meg a fejlődésben, ha kávét fogyasztanak, legfeljebb, ha feketén próbáljuk beléjük erőltetni, akkor éri őket egy kisebb sokkhatás a keserű íz miatt. Tehát pici fiunk is lehet magas, hiába is adtunk neki tejeskávét a kiflihez.

   #7 A tej tönkreteszi az élénkítő hatást.

glass-of-milk-jug-milk-wooden-table-01292015.jpg
A tej semmilyen befolyással nincs sem a koffeintartalomra a pohárban, sem az antioxidáns tartalomra, sőt a kávé elhanyagolható kálciumelvonó hatását már nagyjából 2 evőkanál tej is képes ellensúlyozni. Tehát a tej nem árt semminek, legfeljebb a diétánkat nem segíti.

   #8 Az instant kávé nem kávé.

instant-coffee-vs-brewed-coffee-appliances-repair.jpg
Az instant kávé igenis igazi kávé, mivel a kávét lefőzik, a vizet elpárolják, a kicsapódott anyagot granulátummá alakítják, csomagolják és mi megvesszük, elkeverjük vízzel, feloldódik és kávé lesz. Legalábbis nagy léptékben így néz ki a folyamat.

27 komment

A kávé 10+1 jótékony hatása

2018/04/16. - írta: Knausz Ferenc

A kávéról fontos tudni, hogy a reggeli ébresztő mellett vannak élet és lélektani hatásai, tudjuk, hogy nekünk jót tesz, mert könnyebben indul el a reggelünk, de azt már kevésbé tudjuk, hogy még mit tesz értünk ez az ital. Lássuk hát:

   #1 Segít megelőzni a Parkinson kórt.

parkinsonkkkkkkkk.jpg
Megfigyelték, hogy a kávéfogyasztók körében 80%-al kevesebb a megbetegedés esélye. Hogy ez miért van? A dopamin receptorokat stimulálja. Ez segít megelőzni ezt a kórt. Emellett hogy nézne ki, ha remegő kezünk miatt kilötyögtetnénk a reggeli energiát?

   #2 Csökkenti az epekő valószínűségét.

shutterstock_465663596.jpg
Aki átélte, az tudja, hogy milyen kellemetlen tud lenni az epekő, de szerencsére a rendszeres kávéfogyasztás segít ezt elkerülni, több kávé, kevesebb fájdalom.

   #3 Csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

_-1-43.jpg
10% ugyan nem sok, de azért az is valami, de tény, hogy a nagyon cukros kávé azért ezt még lerontja kicsit. Tehát, ezt bevetheted, ha nem szeretnél cukorbeteg lenni.

   #4 Késlelteti az öregedést.

growing-old-no-longer-has-to-mean-illness-physical-decline.jpg
Antioxidáns tartalma miatt jól megköti a szabadgyököket, ez segít kicsit fiatalosabbnak lenni, emellé párosítsunk jó minőségű csokoládét és az öregedés lelassul, de vigyázzunk a mennyiséggel, nehogy visszafiatalodjunk.

   #5 Segít ritkábban betegnek lenni.

mental_vs_physical_pic.jpg
Hogy hogyan? A kávénak antibakteriális hatásai vannak a trigonelli anyagnak köszönhetően, ami felveszi a versenyt a fertőzésekkel szemben.

   #6 Kevésbé unatkozunk.

minion-bored-face-800x500.jpg
A koffein felráz és segít elűzni az unalmat, tehát a jelenség, hogy unalmunkban kávézunk teljesen érthető és életszerű is.

   #7 Csökkenti a fejfájást.

mareo-630x378.jpg
Bizony, a kávé erre is képes, hogy megkedveljük. Emellett még segít jobban is koncentrálni, ami fejfájósan amúgy is nehezen megy. Még egy pont, amiért érdemes meginni egy csésze feketét.

   #8 Elűzi a fáradtságot.

strijken.jpg
Igen, ez elég egyértelmű, de azt nem tudtuk eddig, hogy nem csak reggeli fáradtságot, de az izmok fáradtságát is, mivel izomstimuláló hatása van. Igazi csodaszer ugye? Sportoláshoz, ha már úgy érezzük nem bírjuk tovább tökéletes, mert ad egy extra löketet.

   #9 Segíti az emésztést.

emesztesi_zavar_antsonafarm_blogspot_com_2014.jpg
Nem csak a szokásos módon érezhetjük áldásos hatását, hanem agyi alapon is segít emészteni.Erre azért képes, mert serkenti az emésztő nedvek termelődését és hat az érmozgató idegekre is.

   #10 Segít a diétában.

01-heres-why-your-next-crash-diet-is-doomed-to-fail-according-to-science-shutterstock_544589101-1024x683.jpg
Nem arra kell gondolni, hogy megiszunk pár csészével és kezdődhet a strandszezon, inkább arra, hogy mivel alapjáraton a kalóriatartalma elég alacsony, ezért nem kell lemondanunk fogyózás közben sem a kávéról, a cukor és a tej viszont sajnos már nem tartoznak a listára, ezért ez annak jó, aki feketén issza.

   #10+1 A kávé finom

20171112_100039.jpg
Akiket ez a lista nem győzött meg, annak talán ez a legerősebb érv a kávéfogyasztás mellett, mert finom, mert sokféle, mert jó íze van. Igyunk kávét, legyünk boldogok és fiatalosak.

Szólj hozzá!

10+ dolog, ami illik a kávéhoz

2018/04/12. - írta: Knausz Ferenc

Minden reggel szeretnéd ugyanazt inni? Ugye, hogy nem? Mivel dobhatnánk fel? Mi az amit érdemes beletenni? Mivel kell keveset foglalkoznunk, hogy finom, nem megszokott, gyorsan elkészíthető kávét kapjunk? Itt a válasz!

Amit megszoktunk, de lehet rajta csavarni:

    #1 Tej:
all-about-cow-s-milk-v-2-resized.jpg
Mindenki tett már kávéba tejet, hogy kicsit ellágyítsa az ízét, de keveset gondolkozunk rajta, hogy mivel lehetne ezen csavarni egyet. Pedig lehetőség van rá, ott vannak az alternatív tejek. Már a boltban is kapható mandula tej, ízesített tej, akár madártej, akár kakaó vagy karamell ízű ital is. Tessék kísérletezni!

    #2 Cukor
1515446314-0045.jpg
A cukor az, amit a legtöbb ember mindenképp beletesz a kávéjába, vagy ha nem ezt, akkor édesítőszert. Ebből szintén léteznek alternatívák, például a nálunk is kapható ízesített cukrok, esetleg méz. Mindenképp érdemes kipróbálni ezeket is, már csak látvány szempontjából is feldobják a napunkat.

    #3 Tejszínhab
milk_foam_6b.jpg
A tejszínhabban az a jó, hogy nem csak bolti kinyomós van, hanem otthon is lehet készíteni, ami jellemzően finomabb is a tubusosnál. Próbáljuk meg ezt a tejszínt lefagyasztani, lehetőleg ne egybe az egészet, mert úgy nehéz bánni vele. Ha lefagyasztjuk, akkor miért ne ízesítsük? Pár csepp aroma, egy kis kakaó, csokidarabok, a lehetőségeknek szinte csak a képzelet szab határt.

    #4 Fagylalt
20151202-scotch-vanilla-ice-cream-max-falkowitz-1500x1125_1.jpg
Mind ismerjük a vanília fagyi ízét a kávéban, a jegeskávé az egyik legalapabb különlegesség, amit ismerünk és szeretünk, de miért állnánk meg itt? szakítsunk a hagyományokkal és próbáljuk ki több ízben. A mentol, a csoki, a madártej, a meggy is biztosan jó választás, csak figyelni kell az arányokra.

Pár dolog, amit megszoktunk, de nem így használtuk:

   #5 Kakaó
cocoa.jpg
Ismerősnek hangzik ugye? Mind öntöttünk már kakaót a kávéba, kipróbáltuk, finom, enyhén csokis kesernyés, de ki akar reggel a kakaóval szórakozni? Nincs kedvünk félálomban lötyögtetni, ezért a kávéport és kakaóport vegyítsük el előre! Három rész kávé, egy rész kakaópor. Hasonló csokis ízt kapunk, és nem kell semmit öntözgetnünk, sőt, laktózérzékeny társaink is élvezhetik problémamentesen.

   #6 Fahéj
cinnamon.jpg
Ha nem szeretnénk, hogy a kávé tetején hártya alakuljon ki, az előbb leírt módon megpróbálhatjuk a fahéjat is használni, de ha esetleg egész fahéjat akarunk használni, akkor azt dugjuk bele a kávéba és keverjük meg azzal. A hatás nem fog elmaradni, de ha beleejtjük, ne felejtsük el foggal szűrni, ha így történik akkor már rakjunk bele szegfűszeget is.

   #7 Aromák
buybooze-internal.jpg
Próbáltunk már rumosat, konyakosat, a bátrabbak beletették a vérnarancs aromát is, létezik vaníliás megoldás is, de ezt mind-mind beleöntöttük, holott a megoldás ennél sokkal kézenfekvőbb. A rutinosok már kitalálták, a porkávét áztassuk be, jól zárjuk le, hogy apa ne kapjon kedvet az elfogyasztásához, esetleg ne nézze kókuszgolyó alapanyagnak, így reggel csak a gépbe kell rakni és élvezni, hogy rögtön ízesítve fől a kávé.

   #8 Szirupok
img_9557_ins_45234_600.jpg
Ehhez is volt már szerencsénk, de mit tegyünk, hogy ne reggel kelljen vele szórakozni? Egyszerű a képlet, kell egy temperált üvegből készült pohár, amit jól behűtünk, majd kidíszítjük az oldalát különféle ízű és színű szirupokkal, majd mehet vissza a hűtőbe, reggel csak beleengedjük a kávét, a látvány és az íz is jól fog esni az ébredés közben.

Néhány fűszer, amire nem gondoltál:

   #9 Bors
where-does-black-pepper-come-from.jpg
A bors kiválóan illik a fahéjhoz, ugyanazzal a módszerrel előre el kell keverni az őrölt kávéval, mert ahogy a fahéj, úgy a bors is megül a folyadék tetején, nem oldódik fel, de ha több hasonló fűszert alkalmaznánk, mindenképp használjunk hozzá fűszertojást, hasznos dolog tud lenni.

   #10 Só
salt_jpg.jpeg
Sose gondolunk rá, hiszen édesszájú mindenki, de egy kis só nagyon jól kiemeli az ízeket, ezért cukor mellé is érdemes módjával belekeverni, ad egy kis plusz karakterisztikát, elmélyíti az ízeket.

   #10+1 Chili
_ok-ac_-biber-yemenin-zarar_-var-m.jpg
Őrölve, mellékeverve, tojásban, de mindenképp próbáljuk ki, ha szeretjük a meglepő ízeket és imádjuk az enyhén csípős dolgokat, nagyon jó párosítás kakaó és csokoládé mellé is. Bátraké a szerencse, tehát mindenképpen próbálkozzunk ilyen meglepő párosításokkal is, mert ebből születnek a legjobb különlegességek.

   #10+2 Előre kész különlegességek
Ha egyik sem fogja meg a fantáziátokat, mert túl sok a munka vele és inkább egy egyszerű megoldásra vágytok, vehettek akár nálunk is ízesített szemes kávé különlegességeket is! Nézzetek be hozzánk és kóstoljátok meg!

Szólj hozzá!

Kávéburger

2018/04/02. - írta: Knausz Ferenc

Kis saját gyártású recept következik, amiben természetesen szerepel a kávé, kis videóval, ami talán meghozza a kedvetek a kísérletezéshez.

 

Amire szükségünk van:

-6 buci, ez lehet saját jól bevált recept, vagy sima zsömle is, megvehetjük a boltban is, a méret igen, a siker nem ezen fog múlni, kivéve, ha van nektek is egy saját titkos receptetek.
-0,5kg darált hús, ez ízléstől függően lehet csirke, disznó, vagy marha, mi például a fele disznó, fele marha felállást preferáljuk
-1 csésze erős kotyogós fekete, a lényeg az, hogy tényleg álljon meg benne a kanál
-7 tojás
-bacon
-zsemlemorzsa, különben nem lesz szép piros
-sajt, lehetőleg füstölt
-1 fej hagyma
-Kávésarok csapat titkos fűszerkeveréke, bocsi, de tényleg titkos, mindent mégsem árulhatunk el.
-majonéz
-ketchup
-zöldségek ízlés szerint

Amit tegyünk:

Daraboljunk fel minden zöldséget és a hagymát szeletekre, abból baj nem lehet, ha ez előre kész van. Főzzünk egy kávét. Miután megittuk, főzzünk még egyet és próbáljuk meg félrerakni. Ha nem sikerült, harmadjára összejön, mert apa is kávézni akart. A darált húst keverjük el fűszerekkel, egy tojással, egy evőkanál zsemlemorzsával, kicsit reszelhetünk bele a sajtból, nem tesz neki rosszat, tegyük bele a titkos fűszerkeveréket, amit sajnos nem mondhatok el (titok). Ha az elkeverés nem sikerült, akkor olvasszuk ki a húst, úgy sokkal könnyebb. Öntsük rá a kávét, annyit amennyitől még nem lesz túl laza, a maradékot megihatjuk, ha apa nem nyúlja le. Zsemlemorzsát öntsünk egy tálba. Tegyünk fel egy serpenyőbe kevés zsírt, vagy olajat, a lényeg, hogy jó forró legyen. Tenyérnyi lapos pogácsákat készítsünk, forgassuk meg a morzsába. Tegyünk fel vizet forrni. Ezeket süssük ki. A bucikat nekiállhatunk közbe megmelegíteni és félbevágni, beletenni a zöldségeket. Lehetőség szerint a pogácsákat rögtön a buciban elfoglalt helyére tegyük. Süssünk ki bacont, közben a víz felforrt, tudjuk csinálni a buggyantott tojást. Amíg a tojás a vízben van, tegyünk a baconre egy szelet sajtot, még elég meleg lesz hozzá, hogy olvadjon. A tetejére jöhet a tojás, tegyük rá a bucira a tetőt. Nevessünk a család arckifejezésén, mikor rájönnek, hogy a tojás sárgája folyik és mi elfelejtettünk szólni. Mosdassuk meg őket, mert fülig maszatosak. Elégedetten dőljünk le pihenni és fogadjuk az elismeréseket a finom étel után.

Szólj hozzá!