Kávésarok

Kávé, otthon, életmód

Hogy csináljuk helyesen?

2018. február 21. 20:38 - Knausz Ferenc

Az italról, a környezetről, a nyugalomról

Sokan teszik fel nekünk a kérdést, hogy hogyan is kell helyesen kávézni. Erre sajnos nem tudunk válaszolni, mivel sehogy nem "kell", mindenkinek megvannak a maga szokásai, hóbortjai, rutinjai és rigolyái a napban, az életben és a kávézásban is. Természetesen mindenki máshogy csinálja ezt is, így most nem arra válaszolunk, hogy mi a helyes, hanem arra, hogy mi mit tartunk jónak.

Az ital

20171202_080358_hdr.jpg

Vízzel, vagy víz nélkül? Kell bele cukor? Vagy inkább édesítő? Tej? Hab? Tejhab? Ezekkel és ehhez hasonló kérdésekkel találjuk magunkat szembe a mindennapi életben ugyanúgy mi is, mint ti is, amikor vendégségben kínálnak meg kávéval, vagy egy kávézóban rendelnénk a zavarba ejtő mennyiségű kávékülönlegesség közül, amit az adott hely mindenféle fantázianevek mögé bújtat, nehogy véletlenül is felismerjük a megszokott, vágyott ízt. Mi leginkább kísérletezni szeretünk, a habos és krémes kávék irányába fordultunk el, ezért mi tejjel, habbal, öntettel, cukorral, rétegekkel, előtte utána kupica vízzel isszuk a kávét, de a mi reggeleinkből sem hiányzik a jó öreg espresso, bár igaz, hogy csak alapnak, mert tejet is teszünk bele. A reggeli órákban inkább egymás társaságát élvezzük, a kísérletezést inkább délutánra szoktuk hagyni.

A környezet

20171125_093116.jpg

Ahogy már leírtuk, nagyon fontos, hogy a kávénkat nyugodt környezetben igyuk meg, olyan helyen, ahol picit otthon tudjuk magunkat érezni, akkor is, ha éppenséggel nem otthon vagyunk. A kávézók is igyekeznek otthonos környezetet adni nekünk, ezért is szeretünk odajárni, de az otthonunkban is kell egy hely, egy kis sarok, egy kis szentély, ami a mienk és jól érezzük magunkat benne, ezt a helyet hívjuk mi kávésaroknak. A miénket láttátok, egyszerű, meleg színekkel telt, nyugodt környezet, ahol le tudunk ülni egy jót beszélgetni és kávézni, egy biztos pont a reggelekben, ahova az ember a szükséges rutin után megpihen, hogy utána frissen indulhasson neki a napnak, egy hely, ahol a napi fárasztó tevékenység után szintén pihenni ül le a családjával, barátaival, vagy éppen egyedül valami kellemes zenével, hogy elmélkedhessen.

A nyugalom

20171112_100039.jpg

Szerintünk ez a kávézási kultúra legfontosabb alapköve. Mindenképp nyugodt körülmények között fogyasszuk el a kávénkat. A kísérletezés izgalmának is csendesülnie kell a fogyasztás pillanatában, így érezhetjük csak igazán az ízeket, hátradőlve, behunyt szemmel. Nyugalom alatt ne a külső csendet értse senki, kívül lehet vad zaj, de belül legyen mindig csend, így a barátainkkal való beszélgetés is elősegíti a belső nyugalmunkat.

 

Tehát amit erre a kérdésre választ tudunk adni, az nem más, hogy nincs előírt helyes módja, a kávénkat fogyasszuk a nekünk legmegfelelőbb nyugodt környezetbe egy jó beszélgetés mellett, a kávénk pedig nemes egyszerűséggel olyan legyen, amilyenre vágyunk. Hiszen a test templom, ha nem kapja meg amire vágyik, a falai leomlanak.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavesarok.blog.hu/api/trackback/id/tr2413687208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása