Tudjuk, hogy a kávé finom és tudjuk, hogy rengeteg megoldás létezik rá, azt is tudjuk, hogy néhány süteménybe is szerepel, a legnevezetesebb talán a tiramisu. Tudjuk azt is, hogy csokival is nagyon finom, mindenki emlékszik még talán a Kapucíner csokira. De miért állnánk meg ennyivel? Miért hagynánk abba pont itt a kísérletezést? Nem kell meghúznunk a határt az ízek keresésénél. Tehát mire is jó még a kávé? Itt van pár tipp.
Sütemények
Igen, ez a legkézenfekvőbb megoldás a már emlegetett tiramisu is itt szerepel, de például kávéhabos pudinggal is nagyon jó, főleg ha rumos aromával (esetleg apu örömére igazi rummal) megbolondítjuk a csokoládépudingot, de működik a dolog az erősebb függőknél (mindenki döntse el milyen függőségre gondolunk) például tojáslikőrös megoldással is. Porkávét és instant kávét használhatunk díszítésre, főzött kávét pedig a krémekben, áztathatunk vele tésztát, sőt a tészta alapanyaga is lehet, ha jó kombinációt találunk egy nagyon érdekes ízvilág ejthet rabul minket, amit mi ajánlunk kávé mellé édes ízt az a vanília, menta, mentol, csokoládé, tejszín, juharszirup, méz. Igazából bármit, amit a kávéba is beletennénk, ez igaz a hozzá párosított alkoholokkal és fagylalttal is.
Húsok
Húsokhoz is kiváló, mivel erős, karakteres íze van, ezért használhatjuk fűszerekkel kombinálva, a lényeg, hogy erős fűszerekkel kell párosítani. Ne zárkózzunk el a csípős dolgoktól sem, használjuk bátran pácként. Például a lefőtt kávét sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele churryt és chilit, áztassunk benne fokhagymával megtűzdelt csirkeszárnyat, majd süssük ki kevés zsíron tárcsán, tepsiben, vagy esetleg grillezzük, és kész is a kiváló közös tévénézéső, moziestés, meccsnézős nasi, ajánljuk egy korsó hideg sörrel. De ennél ne ragadjunk le, használjuk az őrölt kávét fűszerként, raguba, húsokra, akár még fasírozottba is.
Mártások
Erős íze miatt kiváló alapanyag mártásoknak is, tejszínes kávé mártásként is készíthetjük, de használhatjuk kiegészítésként meggymártásba is, az enyhe kesernyés íze az édes mártásból a legjobbat tudja kihozni, a szegfűszeg és a fahéj is nagyon jó barátja, ezért bátran használjuk őket együtt, ha nem akarjuk ezeket őrölt formában belekeverni a mártásba, akkor szemeskávét, egész fahéjat és egész szegfűszeget használjunk, ha pedig nem akarjuk kerülgetni, használjunk hozzá fűszertojást.
Legyünk bátrak! Alkalmazzuk, használjuk fel, kísérletezzünk, ami iható formában működik a kávéval, az ehető formában is fog. Ha pedig valami jól sikerül, akkor pedig ne felejtsük el felírni a receptet, azt másokkal megosztani, a családdal, barátokkal is megkóstoltatni. Ki tudja? Lehet, hogy ez lesz a család, vagy a barátok kedvenc receptje, lehet, hogy ez lesz a saját védjegyünk az ünnepi asztalnál, lehet, hogy ez lesz az Íz, ami Te vagy.