Kávésarok

Kávé, otthon, életmód

Mivel kezdjük a hétvégi bulizást?

2018. május 04. 10:36 - Knausz Ferenc

Hétvégén a fiatalabbak és az idősebbek is lazítanak kicsit, ilyenkor persze belefér egy kis alkoholizálás (apára azért figyeljünk oda), de mi kávéimádók mivel indítsunk egy ilyen estét? Fáradtak vagyunk, munka után vagyunk, szeretnénk lazítani, már a kávé illata is megváltás lenne, de mégse kávézni indultunk el a szórakozóhelyre. A megoldás a méltán híres (vagy hírhedt) B-52 koktél.

b52-shot-1200fb.jpg

Hogyan készül?

Többféle recept is létezik, a lényeg, hogy legyen benne Kahlúa, ami nem más, mint egy kávélikőr. Ez az első réteg, itt még könnyű a dolog. Ezután Bailys Irish Cream megy bele, ez igazából ír krém whiskey, nyilván vannak alternatívái, de az eredeti mindenképpen ez. Ezt már óvatosabban kell ráhelyezni, ne szégyelljük elővenni a kiskanalat és azzal ráönteni, a profik is sokszor engedik meg maguknak ezt a luxust. A harmadik komponens már változó. Lehet Grand Mariner, brandy, rum vagy Cointreau. A Grand Marinerről azt érdemes tudni, hogy végérvényben konyak, vadnarancs héjával érlelve készül, fűszerezve, vaníliával. A másik különlegesebb megoldás a Cointreu, ami pedig citruslikőr, szintén francia országból származik. Igazából ízlés dolga a harmadik réteg, esetleg színé, a lényeg, hogy az utolsó rétegnek egy folyékonyabb, hígabb likőrnek kell lennie. Lehetőség szerint szintén vegyük elő a kanalat, hogy a rétegképzés tökéletes legyen.

Miről kapta a nevét?

b-52-stratofortress-bomb-drop.jpg

Egy amerikai bombázóról, a hasonlat igazság szerint tökéletes, mert bombasztikusan finom és atomrobbanásszerű eredményt lehet vele elérni, tehát apát tartsuk távol, amennyiben ez megoldható. Egyes formáit meggyújtva szervírozzák, ehhez szoktak használni koktélrumot, hogy az alkoholfok megfelelő legyen az égéshez, illetve utolsó rétegként abszintot. Utóbbi esetben szívószállal kell kiinni a még égő italt, erre pont annyi időnk van, amíg a szívószál elolvad, tehát sietni kell a dologgal.

Mire figyeljünk, ha ezt fogyasztjuk?

gettyimages-476806319.jpg

A mértékre, ami lehetőleg ne a vödör legyen, ugyanis nevéhez méltóan képes robbanásszerű fejfájást okozni másnap. Tehát amit mi ajánlunk, hogy ez legyen a napi első fogyasztásunk, hogy benne legyünk a hangulatba és a kávé illatából ne szenvedjünk hiányt, utána mindenképp javasolt elhanyagolni a rövidezést.

Kitartást, mindjárt kezdhetjük!

Szólj hozzá!
Címkék: kávé

A bejegyzés trackback címe:

https://kavesarok.blog.hu/api/trackback/id/tr6613889094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása