Kávésarok

Kávé, otthon, életmód

Az Ízek nyomában #3

2017. november 25. 13:45 - Knausz Ferenc

Americano

A mai kísérlet az Americano.

Összeültünk ma is kis sarkunk közelében, majd főzés közben nekiálltunk keresni pár érdekességet, történelmi adatot az americanoval kapcsolatban. Sikeresen lefőtt az alap espresso, a víz is már forró volt, nem került az egész 3 percnél hosszabb időbe. Miközben kerestük az információt, amit átadhatunk nektek, észrevétlenül elkortyoltuk, ezért újat kellett csinálnunk a fényképekhez és az értékeléshez, ezt megtettük, még 3 perc, de megérte.20171125_093231_1.jpg

20171125_093211_1.jpg

 20171125_093116.jpg

Az Americano rövid története (mivel hosszút nem találtunk égen-földön) elég tömörre sikeredett. A második világháborúban az amerikai katonák nem bírták megszokni az espresso töménységét és rövidségét, ugyanis a sokkal lágyabb hosszú kávékhoz voltak szokva. Ahhoz, hogy az élmény hasonlítson a hazaihoz, nekiálltak kísérletezni és forró vizet öntöttek az espressora, majd kikísérletezték az 1:2 arányt, tehát egy rész espressohoz ment két rész forró víz. Az elnevezés természetesen olaszországból származik, a kereslet hamar kínálatra talált és a bárok és kávéházak bevették az italt a kínálatukba, ezeket café americano és americano neveken lehetett elérni. Annyi érdekesség azért van a dologban, hogy más forrásból ugyan nem találtunk semmi mást, de a wikipédián lévő angol nyelvű szedetben meg van jelölve egy író műve, ez W. Somerset Maugham könyve, az Ashenden: Or The British Agent, amiben egy mondatban olvasható az americano, ráadásul italként. Bizonyíték nincs rá, hogy ez ugyanaz az ital lenne, de az érdekes ebben az, hogy a könyvet 1928-ban írták, a második világháború előtt.

Amit mi el tudunk róla mondani, hogy nekünk kicsit egyszerű, de a célnak tényleg megfelel, ugyanazt az élénkítő hatást adja, mint kisebb erősebb testvére, de lényegesen tovább tart, igazából ez egy habos vizes kávé. Ki cukorral, ki cukor nélkül fogyasztja, mi tejjel nem ajánljuk, kíváncsiságból kipróbáltuk, de sajnos nem az az íz fogadott minket, amire vártunk. Reméljük a ti tetszésetek elnyeri az Americano, nagyon érdekes története és feltalálásának körülményei már tiszteletre méltónak emelik, bár szerintünk ennél jobb alap is lesz ahhoz, hogy megtaláld magad, az Ízt, ami Te vagy.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavesarok.blog.hu/api/trackback/id/tr8713278745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása